Kenniscentrum

Alles wat u moet weten over airconditioners

Algemeen

Er spelen diverse factoren mee bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen. 

Ja, onze Daikin airco’s zijn voorzien van een warmtepomp waardoor u deze voor zowel koelen als verwarmen kunt gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om energiezuinig de ruimte te ventileren en te drogen.

Een airco bestaat uit twee delen; de binnenunit en de buitenunit.

Doordat er bij de binnenunit slechts één bewegend onderdeel is – de ventilator – is er weinig geluid. Op het laagste toerental produceert het toestel een geluidsniveau van ongeveer 20 dB. Dat komt overeen met een tikkend polshorloge. Bij een maximale koeling zal het geluidsniveau natuurlijk toenemen. Toch is er een bovengrens van zo’n 47 dB, wat vergelijkbaar is met het geluid van lichte regen.


Geluidsniveau buitenunit
De buitenunit van een airco produceert iets meer lawaai dan de binnenunit, omdat er naast een ventilator ook een compressor aanwezig is. Reken op een geluidsniveau van 40 tot 50 dB. Dit komt overeen met het geluid van een koelkast. U veroorzaakt dus geen geluidsoverlast voor uw buren.

 

Hangt uw airco in de slaapkamer?

Dan kunt u gemakkelijk uw airco in de nachtmodus zetten waardoor het geluidsniveau verminderd en u ongehinderd kunt rusten in de gewenste kamertemperatuur. 

Een airconditioningsysteem gebruikt koudemiddel als warmtedrager, dit koudemiddel is een zogenaamd F-gas. Schadelijke F-gassen worden in het kader van vermindering van CO2 uitstoot en het tegengaan van klimaatverandering steeds meer uitgebannen.
Onze Daikin airconditioners gebruiken daarom uitsluitend een milieuvriendelijke F-gas; R32. 

– R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
– R32 bestaat uit slechts één bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
– R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
– Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090). 

Onze airco’s maken gebruik van een inverter gestuurd systeem. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airconditioner automatisch en snel reageert op elke verandering van het woon- en/of werkklimaat. Het systeem stemt de te leveren koude- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen- en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. Inverter systemen hebben een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energieverbruik. 

De termen COP (prestatiecoëfficiënt) en EER (energie-efficiëntieverhouding) beschrijven het verwarm- en koelrendement van airco’s. Ze duiden de verhouding van verwarming of koeling door een unit aan ten opzichte van de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om deze te genereren. Als een airconditioner dus 5kW warmte genereert met 1kW elektriciteit, dan is de COP 5.0. Als een airconditioner 5kW koeling genereert met 1kW elektriciteit, dan is de EER 5.0. Hoe hoger de COP en EER, hoe energiezuiniger het systeem is. In dit geval zou je een rendement hebben van 500%.
Onze leverancier Daikin is een gecertificeerd lid van EUROVENT – een prestigieuze internationale organisatie van fabrikanten die de normen voor airconditioning over heel de Europese markt willen verbeteren. Om dat te ondersteunen, worden producten van EUROVENT-leden in onafhankelijke laboratoria aan strenge tests onderworpen. De deelname van Daikin in het testschema is een garantie voor u dat de vermelde COP- en EER-waarden van de producten zowel nauwkeurig mogelijk worden weergegeven. 

Voor de Installatie

Een offerteaanvraag kunt u bij ons op 2 manieren doen; zelf uw offerte samenstellen of met uw adviseur.
Via onze aircocheck kunt u binnen een paar stappen berekenen welke airco het beste in de aangegeven ruimte past.
De aircocheck geeft altijd een keuze uit 3 modellen; Comfora, Perfera en Stylish. Vanuit hier kiest u een airco uit welke het beste uw wensen en behoeften vervult.
U voegt de airco gemakkelijk toe aan uw mandje, en als u hiermee klaar bent vult u uw gegevens in en stuurt ons uw offerteaanvraag op. Uw adviseur zal contact met u opnemen en aan de hand van uw offerteaanvraag een offerte opstellen.
Heeft u toch meer hulp nodig? Vul dan uw gegevens in op onze contactpagina zodat een van onze adviseurs contact met u opneemt.
Hij/zij zal dan samen met u kosteloos de woonsituatie bekijken en een offerte op maat voor u opstellen. 

Wij streven ernaar om binnen 3 weken na goedkeuring van de offerte de airco(‘s) te leveren en installeren.

Heeft u interesse in een airco maar u weet niet hoeveel kW u nodig heeft? Op de airco pagina vindt u onderin de aangeboden airco’s een tool die aan de hand van uw gegevens het juist aantal kW berekent.
Ten slotte voegt u gemakkelijk de gewenste airco toe aan uw offerteaanvraag. 

Als u voor Daikin kiest, dan kiest u voor kwaliteit. Daikin staat steevast voor innovatie en ontwikkeling. Hun maatschappelijk engagement laat Daikin duidelijk zien door hun milieuvriendelijke producten zoals airco’s en het gebruik van nieuwe koelmiddelen zoals R32. Daarnaast biedt Daikin uitsluitend airconditioners aan met de beste energielabel, fluisterstille werking, hoogste kwaliteit, beste garanties en gepatenteerde opties zoals de Flash Streamer.

Bij Amra kunt u tegen een meerprijs uit alle RAL-kleuren kiezen voor de Comfora en Perfera modellen.
De Stylish is beschikbaar in 4 kleuren; wit, zilver, mat zwart en zwarthout.
Daarnaast worden de leidinggoten standaard voorzien van een (gebroken) witte of zwarte kleur.
Wilt u de leidinggoten toch in een andere kleur? Geen probleem, deze kunnen wij tegen een meerprijs leveren in alle RAL-kleuren. 

Comfora – Maximaal 3 binnenunits op 1 buitenunit
Perfera – Maximaal 5 binnenunits op 1 buitenunit
Stylish – Maximaal 5 binnenunits op 1 buitenunit 

Tijdens de installatie

Kwaliteit staat bij Amra hoog in het vaandel en daarom hebben wij alleen STEK gecertificeerde monteurs in dienst die precies weten hoe uw airco volgens de regelgeving geïnstalleerd en in bedrijf gesteld moet worden.
Voor het binnendeel moet er de mogelijkheid zijn om de nodige elektra te installeren. Daarnaast moet het condenswater ook gemakkelijk af te voeren zijn. Ook het buitendeel moet op een goede plek worden geïnstalleerd: op het dak, aan de gevel, op het balkon. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dak doorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden. Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, maar voor onze monteurs is het dagelijks werk.
De duur van de installatie hangt geheel van de woonsituatie af. Een airco in één kamer installeren, duurt normaal een halve dag. Een airco in 2 of 3 kamers plaatsen, duurt meestal een volle dag. Moeilijkere installatie op hoogte kunnen langer duren.

Ja, de monteur zal na de installatie eventuele vragen beantwoorden en u de volledige werking van de airco uitleggen zodat wij zeker weten dat u alles begrijpt en direct kunt genieten van uw nieuwe airco. 

Na de installatie

U heeft standaard 2 jaar fabrieksgarantie op uw Daikin product.
Heeft u bij ons een onderhoudscontract lopen? Dan zal de fabrieksgarantie worden verlengt naar 5 jaar.

Het onderhouden van uw airco is belangrijk voor een goede en langdurige werking. Daarom adviseren wij altijd om de airco eens per jaar te laten onderhouden door één van onze gecertificeerde service monteurs. Naast dat uw airco efficiënt en optimaal blijft werken wordt u garantietermijn verlengt van 2 naar 5 jaar.
Wij bieden het onderhoudscontract uitsluitend aan voor airco’s die via Amra zijn aangeschaft en geïnstalleerd. Via onze contactpagina kunt u gemakkelijk een aanvraag doen voor een onderhoudscontract.

Als u een onderhoudscontract hebt afgesloten dan is het in principe niet nodig om de filters zelf te reinigen.

©Copyright 2022. All Rights Reserved. Design & Development By