Hoe ontstaat condensatie?

Binnen: Condensatie aan de binnenkant van het raam vormt zich meestal in ruimtes met een verhoogde luchtvochtigheid (bijv. badkamer, keuken). Verstopping van de luchtcirculatie (bijvoorbeeld door dikke gordijnen) kan ook de vorming van condens in de hand werken. Naarmate de kwaliteit van isolatieglas toeneemt, neemt ook de oppervlaktetemperatuur van de binnen ruit toe, omdat de warmtestroom naar de buitenruit zeer laag is. Hoe hoger de temperatuur van de binnen ruit, hoe kleiner de neiging tot beslaan.

Buiten: Bij zeer hoogwaardig isolatieglas (lage U w- waarden) is er slechts zeer weinig warmteoverdracht van binnen naar buiten. De buitenste ruiten koelen 's nachts aanzienlijk af. In de ochtenduren is het mogelijk dat de temperatuur van de ruiten ver onder de dauwpunttemperatuur van de aangrenzende lucht zakt, wat leidt tot beslaan. Deze mist verdwijnt weer bij verhitting. Aangeslagen buitenruiten zijn een teken van de beste isolatie-eigenschappen.

Randgebied: Het randgebied vertegenwoordigt vaak het zwakke punt van het kozijn, omdat er structureel noodzakelijke verbindingen zijn tussen binnen en buiten en dus koudebruggen met verhoogde warmtestromen. Ook op dit gebied is de installatie van thermisch gescheiden frameconstructies en de ontwikkeling van "warme randen" aanzienlijk verbeterd. Niettemin worden de laagste oppervlaktetemperaturen van het raam geregistreerd in het randgebied van een isolatieglasraam, wat kan leiden tot verhoogde condensatie in deze gebieden.

Alle berichten
crossmenu
Chat openen