Energiebespaarlening

Thuis. De plek waar je comfortabel wilt wonen, van alle gemakken voorzien. Zo is gas, elektra en water natuurlijk en standaard. Maar de kosten hiervan willen we uiteraard wel het liefst tegen de laagste tarief. Daarvoor is het niet alleen belangrijk om het juiste contract af te sluiten, maar is energie besparen en kiezen voor duurzame oplossingen minstens zo belangrijk.

Om duurzame en energiebesparende investeringen betaalbaar te maken is daarom bijvoorbeeld de energiebespaarlening voor particulieren in het leven geroepen. Deze aantrekkelijke mogelijkheid zorgt ervoor dat je flink op je energiekosten kunt besparen. En, afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kunnen deze besparingen wellicht zelfs de kosten voor uw energiebespaarlening volledig dekken.

Een voorbeeld van dergelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld HR++ glas, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. Maar naast deze energiebesparende maatregelen kunnen ook de aanschaf en montage van duurzame kozijnen onder deze regeling vallen. Dat maakt de aanschaf voor nieuwe kozijnen en de montage, welke wij voor je kunnen verzorgen, een stuk betaalbaarder! Hieronder lees je of je hiervoor in aanmerking komt en wat je hiervoor zou moeten doen.

Voordelen energiebespaarlening:

 • Een vaste, aantrekkelijke rente gedurende de gehele looptijd
 • Ten alle tijden vergoedingsvrij aflossen
 • Geen afsluitkosten
 • Gestort in een bouwdepot
 • Onderhands verstrekt

Voorwaarden energiebespaarlening

Om erachter te komen of je in aanmerking voor de energiebespaarlening, kun je gemakkelijk de gevraagde documenten online aanleveren zodat je aanvraag kan worden beoordeeld. Echter zijn er voor de aanvraag wel enkele voorwaarden/ eisen van kracht.

 • Je bent eigenaar en bewoner van een bestaande woning
 • Je bent niet ouder dan 75 jaar. Bij twee aanvragers wordt alleen het inkomen van de aanvrager jonger dan 76 geteld bij de financieringsaanvraag
 • De aanvraag is drie maanden geldig
 • De energiebespaarlening is een maandannuïteitenlening
 • Een minimale lening van €2.500 en maximaal €65.000
 • De energiebespaarlening is enkel voor maatregelen van de maatregelenlijst, uitgevoerd door een aannemer of installateur
 • Je kunt maximaal 75% van de lening inzetten voor de financiering van zonnepanelen. De overige 25% dien je te gebruiken voor het inzetten van een andere maatregel.
 • Reeds uitgevoerde maatregelen kunnen niet worden meegenomen, tenzij deze maximaal twee maanden voor de aanvraagdatum zijn uitgevoerd
 • Met een lening van 20 jaar kun je tevens een warmtepomp financiering, mits deze niet meer dan 33% van het leenbedrag bedraagt

Looptijd energiebespaarlening

De looptijd van een energiebespaarlening is afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Zo is de looptijd voor een lening tot €5.000,- bijvoorbeeld standaard 7 jaar en kan het oplopen tot maximaal 20 jaar. Hieronder een overzichtelijke opsomming.

 • Voor bedragen tot € 5.000,- is de looptijd van de lening 7 jaar
 • Voor bedragen van € 5.000,- tot € 15.000,- is de looptijd van de lening 10 jaar
 • Voor bedragen vanaf € 15.000,- is de looptijd van de lening 10, 15 of 20 jaar
 • Voor bedragen van € 25.001,- tot € 65.000,- is de looptijd van de lening 15 of 20 jaar.

Energiebespaarlening kosten

Het energiezuiniger maken van je huis kan een flinke investering zijn, maar wel een die zich in de toekomst goed kan ‘terugverdienen’. De kosten voor energiebesparende maatregelen is vaak een struikelpunt voor mensen, daarom is de energiebespaarlening in het leven geroepen. Dit maakt het verduurzamen van je huis een stuk betaalbaarder. Afhankelijk van de intensiteit van de maatregelen die je graag zou willen toepassen in huis, kun je tot maximaal €25.000 of (in het geval dat je een breed pakket aan maatregelen laat uitvoeren waardoor je huis valt onder de ‘nul op de meter’-maatstaaf) zelfs €65.000 lenen.

De enige kosten die een energiebespaarlening met zich meebrengen is de effectieve jaarrente die je over het geleende bedrag dient te betalen. Deze rente is een zogenaamde consumptieve rente, wat inhoudt dat bij de aanvraag van een (VvE) energiebespaarlening, er geen aanvullende zekerheden gevraagd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hypothecair recht. Daarnaast is de rente aanzienlijk lager dan de rente op bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet, omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de rente subsidiëren. Er komen daarom ook geen bijkomende zaken zoals taxatie-, notaris- of advieskosten bij kijken. In sommige gemeenten wordt er zelfs nog een extra financiële bijdrage gedaan, waardoor de rente voor de consument nog verder verlaagt.

De hoogte van de energiebespaarlening rente is afhankelijk van de hoogte en de looptijd van de lening en wordt gehanteerd op de dag waarop de aanvraag is binnengekomen. Hieronder een handig overzicht met de geldende effectieve jaarrente per looptijd.

Effectieve jaarrente Energiebespaarlening

Effectieve jaarrente bij 7 jaarEffectieve jaarrente bij 10 jaarEffectieve jaarrente bij 15 jaarEffectieve jaarrente bij 20 jaar
1,61%1,71%1,81%1,92%

Zo maakt de energiebespaarlening het realiseren van nieuwe kozijnen thuis toegankelijker en betaalbaarder én kun je met de overige maatregelen genieten van meer comfort in je huis, een lagere energierekening én een beter milieu.

Alle berichten
crossmenu
Chat openen